BİLİNÇLİ İNTERNET KULLANIMI Günümüzün çoğu vaktini bilgisayar başında geçiriyoruz ve tüm işlemlerimizi internet üzerinden hallediyoruz.İnternet sayfalarında özgürce düşüncelerimizi dile getirirken, hitabını kabalaştıranlarda olmuyor değil. Zaman zaman yapılan haberlerde hakaret, yalan, tehdit gibi “Şerefe Karşı” işlenen suçlar bulunmaktadır. Özellikle de gençlerin yoğunlukla takip ettiği sosyal medya da yaşanan resim, klip, ve yazıların paylaşılmasıyla oluşan suçlar toplumumuzda sorunlar yaratmaya başlamıştır. Bu sebeple başınıza buna benzer bir durum geldiğinde ne yapmanız gerektiğini açıklayalım. Önce gazete ve dergi gibi eserlerde oluşan soruları cevaplayım. Okuyucularımızdan Mustafa T. Soruyor; “Gazetelerde Çıkan Yalan Haberlere Karşı Nasıl ve Nereye Dava Açabilirim? Haber hakkında tekzip yayınlatmak için ne yapılmalıdır?” Basın Kanunu m.13 gereğince "Basılmış eserler yoluyla işlenen fiillerden doğan maddi ve manevi zararlardan dolayı süreli yayınlarda eser sahibi ile yayın sahibi ve varsa temsilcisi... müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Kişi/kurum tarafından şahsınıza ilişkin yayınlanan haberleri ikametgah adresinize bağlı Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak mahkeme kararıyla TEKZİP yayınlatabilir ve Türk Ceza Kanunun ilgili maddeleri gereğince hükmedilir. Bu yazılara ilişkin zaman aşımı varımıdır? MADDE 26 - Basılmış eserler yoluyla işlenen veya bu Kanunda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının günlük süreli yayınlar yönünden iki ay, diğer basılmış eserler yönünden dört ay içinde açılması zorunludur. Bu süreler basılmış eserlerin Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildiği tarihten başlar. Basılmış eserlerin Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmemesi halinde yukarıdaki sürelerin başlama tarihi, suçu oluşturan fiilin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından öğrenildiği tarihtir. Ancak bu süreler, Türk Ceza Kanununun dava zamanaşımına ilişkin maddesinde öngörülen süreleri aşamaz. Birde internet ortamında işlenen suçlar vardır ki bunlara ”Bilişim Suçları” denmektedir.Bilişim Bu suçlar kapsamına a. Bilgisayar Sistemleri ve Servislerine Yetkisiz Erişim ve Dinleme b. Bilgisayar Sabotajı c. Bilgisayar Kullanılarak Dolandırıcılığı d. Bilgisayar Kullanılarak Sahtecilik e. Kanun Tarafından Korunan Bir Yazılımın İzin Alınmadan Kullanılması, f.Yasaya aykırı yayınlar, g. Pornografi içeren yayınlar,h.Hakaret ve Sövme gibi suçlar Türk Ceza Kanunu da yer alan maddelere göre değerlendirilir.Ülkemizde Emniyet Genel Müdürlüğümüz bünyesinde birimler oluşturulmuş ve işlenen suçların önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Böyle bir suça maruz kaldığınız da hemen polise veya savcılığa şikayet yoluyla başvurarak cihazınızda ki suçu tespit ettirebilirisiniz.
Daha sonra adli süreç başlayacaktır. Bilişim Suçları dünyanın bir çok ülkesinde işlenmektedir. İnternet den zararlı siteleri engelleyerek ve kişisel bilgilerinizi paylaşmayarak bu suçların işlenmesini önleyebilirisiniz.
İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Daha detaylı bilgi :
gizlilik bildirimi , çerez politikası
Kabul ediyorum Kabul etmiyorum
8. Yargı Paketi ile mevzuatımızda yapılan değişikliklere ilişkin karşılaştırmalı tablo aşağıdaki linkten ualaşabilirsiniz.
2024 03 02 - 8. YARGI PAKETİ - YÜRÜRLÜK ÇALIŞMASI[2].pdf
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi adına tarafımca düzenlenen Ceza Muhakemesinde İspat, Delillerin Ortaya Koyulması, Takdiri, Tartışılması konulu seminerimize Prof. Dr. Feridun YENİSEY, Prof. Dr. Ersan ŞEN ve Prof. Dr. Ali Kemal YILDIZ katkı sağladılar.
https://www.youtube.com/watch?v=cbvaW-3qvB0&t=3945s
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen BİLİŞİM SUÇLARI eğitiminde Bilişim Suçlarında Etkin Vekillik başlıklı sunumu gerçekleştirdim.
https://www.youtube.com/watch?v=GxYDfrEV6h0&t=9018s
Canice katledilen rahmetli Onur ŞENER 'in kızının vekilliğini üstelenerek ceza yargılamasına müdahil olduk.Geride bıraktığı evladının hukuki haklarını korumak için davada görev yapmaktayız.
https://www.hurriyet.com.tr/video/ankarada-oldurulen-onur-senerin-kizinin-avukati-uyardi-42149222
https://www.dailymotion.com/video/x8e905n
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi Genel Sekreteri olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığın da görev yapan Cumhuriyet Savcısı Serdar KÜTAHYA'yı makamında ziyarette bulunduk. Güncel yargıtay kararlarını değerlendirdik.
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcımız Av. Sibel Suiçmez ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Zühtü ARSLAN' ı ziyaret ederek,mesleki eğitimler konusunda istişare de bulunduk.
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezin de yürüttümüz Ceza Hukuku Eğitmenliğimiz tüm hızıyıla devam ediyor. Elazığ, Çanakkale, Malatya Barosu Eğitimleri Meslektaşların yüksek katılımıyla gerçekleştirilmiştir.