Posta Gazetesi
Siz değerli okuyucularımızdan gelen elektronik postalar doğrultusunda “Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddet” sorunlarını bu hafta ki yazımızda ele aldım. Evet, ülkemizin acı gerçeklerinden biri olan Şiddet Unsuru gerek yasalarla gerekse sivil toplum örgütlerinin çalışmalarıyla önlenmeye çalışılmaktadır.
Evlilik birliği içinde şiddete maruz kalmak kader değildir. Bu konuda Ankara Barosu ve T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, Aile içinde şiddete uğrayan özellikle kadın ve çocuklara destek hatları bulunmaktadır. Ülkemiz gündeminde var olan Ayşe Paşalı davasında; Yargıtay 1. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını oy birliği ile onadı. Bu durum gösteriyor ki hiçbir suç cezasız kalmıyor.
Gelen mailler içinde ; 3 yıldır evli ve 2 çocuk annesi olan Sibel A. nın kocası tarafından darp edildiği ve psikolojik baskı gördüğünü, evliliğinin çekilmez hale geldiğini ,ayrıca kendi ailesinden de destek görmediğini belirterek, ne yapması gerektiğini sordu.
6284 Sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda” şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlar hakkında hâkim, kolluk görevlileri ve mülkî amirler tarafından istem üzerine veya resen verilecek tedbir kararları verilebilir.” denmektedir.
Sibel ‘in yaşadığı şiddeti, kendisi şikayet yoluyla ya da komşularının ihbarı doğrultusunda da polis veya jandarmaya yahut yaşadığı yerdeki mülki amirliğe derhal haber verilmesi suretiyle adli işlem başlamış olacaktır. Mülki amire başvuru halinde tedbir yetkilerinin bazıları şöyledir ;
a) Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması. b) Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılması. c) Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi. Sadece bunlardan bir kaçıdır.
Eğer durum mahkemeye sevk olduysa; Aile Mahkemesi görevli olmakla birlikte, yasalarda var olan tedbirleri ve yaptırımları uygulamak suretiyle de yaşanan şiddete bir son vermektedir. Sadece bunlardan bir kaçı olan; Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi. c) Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması , Nafaka bağlanması, Gibi bir çok önleyici tedbir bulunmakla beraber ayrıca; hakaret, darp, cinsel istismar ,yaralama gibi şiddet içeren hareketlerin ise TCK nın ilgili maddelerince ayrıca değerlendirilmek suretiyle karar verilmektedir.
Bir başka okuyucumuz Filiz B. nin ise ; eşi tarafından ölümle tehdit edildiği, hakarete maruz kaldığı ve dövülmesi neticesinde yaralandığını ve ne yapması gerektiğini ve korktuğunu yazmış.
Korkmakta haklı, ekonomik olarak eşine bağımlı olması ve fiziksel kuvvet olarak güçsüzlüğü korkmasına sebep olmaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi vakit geçirmeden en yakın polis veya jandarmaya haber verilerek güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Aksi halde şiddetli bir kavga neticesinde sonuçları daha ağır ve hayati tehlike yaratabilmektedir.
Bu durum hem çocuklar üzerinde hem de şiddete maruz kalan kadın için ağır psikolojik tramvalara neden olduğu gibi hayatlarının geri kalanını da etkilemektedir.
Bütün bunları önlemek için biraz cesaret ve kararlılığın yeterli olduğu kanısındayım. Devletimizin ilgili birimleri destek vermekle birlikte, mutlaka bir avukat ile görüşüp hukuki yardım almanızda fayda görmekteyim.
İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Daha detaylı bilgi :
gizlilik bildirimi , çerez politikası
Kabul ediyorum Kabul etmiyorum
8. Yargı Paketi ile mevzuatımızda yapılan değişikliklere ilişkin karşılaştırmalı tablo aşağıdaki linkten ualaşabilirsiniz.
2024 03 02 - 8. YARGI PAKETİ - YÜRÜRLÜK ÇALIŞMASI[2].pdf
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi adına tarafımca düzenlenen Ceza Muhakemesinde İspat, Delillerin Ortaya Koyulması, Takdiri, Tartışılması konulu seminerimize Prof. Dr. Feridun YENİSEY, Prof. Dr. Ersan ŞEN ve Prof. Dr. Ali Kemal YILDIZ katkı sağladılar.
https://www.youtube.com/watch?v=cbvaW-3qvB0&t=3945s
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen BİLİŞİM SUÇLARI eğitiminde Bilişim Suçlarında Etkin Vekillik başlıklı sunumu gerçekleştirdim.
https://www.youtube.com/watch?v=GxYDfrEV6h0&t=9018s
Canice katledilen rahmetli Onur ŞENER 'in kızının vekilliğini üstelenerek ceza yargılamasına müdahil olduk.Geride bıraktığı evladının hukuki haklarını korumak için davada görev yapmaktayız.
https://www.hurriyet.com.tr/video/ankarada-oldurulen-onur-senerin-kizinin-avukati-uyardi-42149222
https://www.dailymotion.com/video/x8e905n
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi Genel Sekreteri olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığın da görev yapan Cumhuriyet Savcısı Serdar KÜTAHYA'yı makamında ziyarette bulunduk. Güncel yargıtay kararlarını değerlendirdik.
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcımız Av. Sibel Suiçmez ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Zühtü ARSLAN' ı ziyaret ederek,mesleki eğitimler konusunda istişare de bulunduk.
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezin de yürüttümüz Ceza Hukuku Eğitmenliğimiz tüm hızıyıla devam ediyor. Elazığ, Çanakkale, Malatya Barosu Eğitimleri Meslektaşların yüksek katılımıyla gerçekleştirilmiştir.