Posta Gazetesi 27.05.2013
Şehrimizin vazgeçilmez eğlence yerleri arasına hızlıca giren kısaca AVM (alış veriş merkezi) diye isimlendirilen mekânlar da zaman zaman sorunlar yaşamaktayız.. Araç camının kırılarak, aracın içinde bulunan eşyaların çalınması veya aracın tamamen çalınması gibi hırsızlık olayları ile karşılaşmaktayız. Bu hafta mail adresime bu konuya yönelik bir takım sorular geldi. Ne yapmanız gerektiğini ele alalım.
Tamer Y soruyor “ Hafta sonu ailece gittiğimiz X AVM de aracımın camı kırılarak telefonum ve diz üstü bilgisayarım çalındı. Olay yerine polis çağırdım ve tutanak tutuldu, fakat AVM yetkilileri sorumlu olmadıklarını belirterek zararımı karşılayamamaklarını belirttiler, Ben bu durumda ne yapmama gerek “ diye sormaktadır.
Öncelikle gerek otopark gerekse trafik içerisindeyken değerli eşyalarımızı görünür bir şekilde bırakmamak gerekmektedir. Yaşamış olduğunuz bu hırsızlık olayında AVM de oluşan zarardan kusur oranın da sorumludur ve görevli mahkeme Tüketici Mahkemesidir. Şöyle ki; AVM müşterilerine hizmet sunmak için otopark yaptırmışım. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 3. maddesinde kanunun uygulanmasıyla ilgili tanımlar yapılıp, bu arada "alışverişe konu olan taşınır eşyayı.." mal, "bir mal yada hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen kullanan veya yararlanan gerçek yada tüzel kişi" tüketici "kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri" satıcı olarak tanımlamıştır. Aynı yasanın 23. maddesinin 1. fıkrasında ise "bu kanunun uygulanmasıyla ilgili çıkacak her türlü ihtilaşara tüketici mahkemelerinde bakılır" hükmüyle, kanunun uygulanmasından doğacak ihtilaşara bakacak görevli mahkeme belirtilmiştir. Somut olay değerlendirildiğinde, tüketici davacı ile satıcı ve hizmet sunan davalı arasında mal satışından kaynaklanan bir ilişki bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda davaya bakmaya tüketici mahkemesi görevlidir.
Zarar konusu ise; AVM lerin müşterilerine gereken güveni ve özeni göstererek güvenlik tedbirlerini alması gerekmektedir. Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin verdiği emsal karara da olaya göre …….“bu tesisler umuma açık ise de, kamu malı niteliğinde olmadığı gibi tesis sahip ve orada bulunan işyerlerinin hakimiyet ve tasarrufunda olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Böyle bir tesise ve mağazaya, tesis ve mağaza sahibinin yarattığı güven duygusu ile giren ve aracını park yerine bırakarak ihtiyaçlarını gidermek üzere aracının başından ayrılan araç sahibinin güven duygusunu mağaza yönetiminin boşa çıkarmaması gerekir. Mağaza yönetiminin mağazaya gelen kişilerin mal ve canlarının güven içinde olmalarını, tehlikelerden korumalarını sağlamak için gerekli önlemleri almaması, sağladığı güven duygusunu boşa çıkarması hukuka ve MK.nun 2. maddesinde yerini bulan dürüstlük kurallarına aykırıdır. Bu nedenle mağaza yönetimi, aracı ile gelen kişilerin uğradığı zararlardan sorumludur. Bu sorumluluktan ancak, gerekli tüm tedbirleri aldıkları halde zararın meydana gelmesini önleyemediğini ispat ettikleri takdirde kurtulabilir.” Denmektedir. Bu nedenle; AVM ler de zarar sorumluluğundan söz edilir ve zararın tazmini için AVM yönetimlerine başvrulmalıdır.Bu duruma benzer Yargıtay kararları mevcuttur.Anlaşılacağı üzerine günlük yaşamımızda sıkça karşılaşacağımız bir durum, bu sebeple siz siz olun aracınızda kıymetli eşyalarınızı bırakmayın. Oluşacak hırsızlık vakalarında mutlaka polisi arayarak şikayette bulunmalısınız.
İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Daha detaylı bilgi :
gizlilik bildirimi , çerez politikası
Kabul ediyorum Kabul etmiyorum
8. Yargı Paketi ile mevzuatımızda yapılan değişikliklere ilişkin karşılaştırmalı tablo aşağıdaki linkten ualaşabilirsiniz.
2024 03 02 - 8. YARGI PAKETİ - YÜRÜRLÜK ÇALIŞMASI[2].pdf
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi adına tarafımca düzenlenen Ceza Muhakemesinde İspat, Delillerin Ortaya Koyulması, Takdiri, Tartışılması konulu seminerimize Prof. Dr. Feridun YENİSEY, Prof. Dr. Ersan ŞEN ve Prof. Dr. Ali Kemal YILDIZ katkı sağladılar.
https://www.youtube.com/watch?v=cbvaW-3qvB0&t=3945s
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen BİLİŞİM SUÇLARI eğitiminde Bilişim Suçlarında Etkin Vekillik başlıklı sunumu gerçekleştirdim.
https://www.youtube.com/watch?v=GxYDfrEV6h0&t=9018s
Canice katledilen rahmetli Onur ŞENER 'in kızının vekilliğini üstelenerek ceza yargılamasına müdahil olduk.Geride bıraktığı evladının hukuki haklarını korumak için davada görev yapmaktayız.
https://www.hurriyet.com.tr/video/ankarada-oldurulen-onur-senerin-kizinin-avukati-uyardi-42149222
https://www.dailymotion.com/video/x8e905n
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi Genel Sekreteri olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığın da görev yapan Cumhuriyet Savcısı Serdar KÜTAHYA'yı makamında ziyarette bulunduk. Güncel yargıtay kararlarını değerlendirdik.
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcımız Av. Sibel Suiçmez ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Zühtü ARSLAN' ı ziyaret ederek,mesleki eğitimler konusunda istişare de bulunduk.
Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezin de yürüttümüz Ceza Hukuku Eğitmenliğimiz tüm hızıyıla devam ediyor. Elazığ, Çanakkale, Malatya Barosu Eğitimleri Meslektaşların yüksek katılımıyla gerçekleştirilmiştir.